Na turnaji znovu druzí

19.08.2012 08:41

Když jsme před dvěma roky zakládali nový dorost, uspořádali jsme turnaj, na kterém jsme tehdy skončili na druhém místě o skóre za tehdy silnými Holubicemi. Od té doby uplynulo hodně vody, tým se změnil, starší hráči odešli, noví přišli. Po dvou letech jsme se vrátili na stejné místo, s jinými soupeři a s jiným týmem, jehož výkonnost se v posledních měsících rapidně zvedá. Byl jsem proto zvědav, jak si s novou situací poradíme. Turnaje se zúčastnila mužstva TJ Sokol Dolany, PTZ Viktoria Nelahozeves, FK Kralupy 1901 a SKK Hovorčovice. Konfrontace s těmito týmy nám měla ukázat, jak je to s ambicemi týmu Zdeňka Douši vážné (připomínám jeho cíl o pohybu týmu mezi prvními třemi týmy OP). I přes absenci hned 8 hráčů jsme dokázali sestavit silný tým, který jsme doplnili řadou mladých hráčů, kteří byli nedílnou součástí kolektivu a vytvořili silné pouto, které ve chvíli když se nedařilo dokázalo alespoň náš celek povzbudit ze střídačky. I za to jim patří můj velký dík.

 

ZASTAVENÍ PRVNÍ - NABUZENOST

 

TJ SOKOL DOLANY - PTZ VIKTORIA NELAHOZEVES 5 - 0 (1 - 0)

 

Sestava:  Mareš - Hájek, Pokorný, Klička, Slapnička - Brožek, Ovcharovič - Šenkýř, Morávek, Vlk - Soukup (Gembitcki, Suško, Jankovič, Ladislav)

 

Branky: 8. Brožek, 27. Šenkýř, 40. Mareš, 46. Morávek, 48. Soukup

 

Z utkání jsem měl velké obavy, přece jenom rivalita mezi oběma týmy občas sahá až za hranice mého chápání. Na vině jsou pošramocené vztahy mezi některými hráči, v neposlední řadě i určité křivdy z minulosti. Při odchodu z kabiny jsem však z našeho týmu měl dobrý pocit, zejména nabuzenost, nažhavenost a chuť do zápasu. Naprostá koncentrace na samotný zápas, ve kterém šlo o sebevědomí.

 

Zápasy s PTZ jsou o první brance, ne že by se nelahozeveští nesnažili, ale na náš rychlý pohyb prostě nestačili. Ať už byly důvody jakékoliv (zaslechl jsem něco o oslavách narozenin), myslím, že jsme soupeře vyučili po všech stránkách. Hráli jsme rychle, technicky a soupeř nám nestačil. Prapor hostů držela jenom obrana, která často zachytávala útoky na poslední chvíli. Hostující záloha v podstatě neexistovala, neboť naše napadání nutilo  obránce jen odkopávat balony. Z těch někdy hrozil i náznak brejku, ale včas se vše podařilo zažehnat. Uklidňující branku jsme vstřelili zhruba po 8 minutách hry, kdy drtivý tlak po standardní situaci (rohovém kopu) skončil krásnou pohotovou střelou Honzy Brožka do horního rohu branky. I nadále jsme se snažili kombinovat a o to více uvolněně. Ve druhém poločase jsme nepolevili v našem výkonu a odměnou byla branka Matese krásným přehozením vybíhajícího brankáře. Za chvíli zvyšoval z penalty Patrik Mareš na 3-0 a výživnou desetiminutovku ukončil Mori další povedenou akcí a především přesně zakončenou střelou. Po brankách volaly i další šance, ale potom se ujala žblabuňka, kterou vyprodukoval Betyna společně s hostujícím stoperem a protože brankáři míč přeskočil nohu, skončil tento zápas impozantním skóre 5-0. Nutno říci, že při této brance udělal kromě Betyny obrovský kus práce Gemba svým vzorným napadáním. Nečekal jsem to přiznám se, a závěr jsem si užil. Trenér Douša totiž vystřídal cca 5 minut před koncem skoro všechny opory týmu a poslal na hřiště "mateřskou školku", která jeho důvěru nezklamala.

 

ZASTAVENÍ DRUHÉ - NEKONCENTROVANOST

 

SKK HOVORČOVICE - TJ SOKOL DOLANY 1 - 1 (0 - 1)

Branka: 13. Morávek

 

Sestava: Mareš - Klička, Pokorný, Slapnička - Brožek, Ovcharovič - Šenkýř, Morávek, Vlk - Suško, Soukup (Hájek, Jankovič, Gembitcki, Ladislav)

 

Do utkání jsme vstoupili nekoncentrovaně, důvodem bylo urychlení oproti zápasovému rozpisu. Hráči byli myšlenkami ještě asi v kabině a těšili se na klobásu, nedovedu si totiž vysvětlit laxní přístup v prvních minutách tohoto velice vyrovnaného zápasu.

 

V tomto utkání bylo vidět, že nervy a psychika dokážou zamávat s každým týmem. My si bohužel nedokázali prvních deset minut pořádně přihrát. Měli jsme pouze náznaky akcí, které byly taženy zejména Matesem a Bróžou. Výborný výkon už tradičně podala naše obrana a zdatně vypomáhali i krajní záložníci. Bohužel, jak říkám, koncentrace na samotný zápas přišla až s druhou polovinou prvního poločasu. Hovorčovičtí udělali chybu při rozehrávce, k míči se dostal Mori a chladnokrevně po zemi otevřel skóre. K uklidnění bohužel nedošlo, druhý poločas jsme začali o mnoho lépe, lépe jsme se pohybovali, ale bohužel se dostávali pod tlak horší rozehrávkou. Přestala se dařit kombinace a celkově to vypadalo, že se některým hráčům nechce udělat o ten krok navíc. Přesto jsme mohli vedení potvrdit z několika brejků, zejména Matesova střela si o gól říkala. Na druhou stranu už v prvním poločase na naší brance zvonilo břevno, i když si myslím, že Patrik měl situaci pod kontrolou. V závěru zápasu se nám vymstilo soustředění na defenzívu. Zřejmě jsme měli v hlavě to, že soupeř, který hrál po vyloučení svého hráče o deseti, že se na nápor nezmůže. Jenže nakopávané míče nám dělaly vždy problém. Po jednom takovém nakopnutém míči trefil nešikovně Poky protihráče a soupeř nabízenou možnost pokutového kopu využil. To vše asi dvě minuty před koncem. Bylo jasné, že turnaj budou nervy až do konce, protože toto byl nejkvalitnější soupeř, se kterým jsme se na turnaji, při vší úctě k ostatním soupeřům, setkali. Kaňkou na dramatickém zápase bylo nesportovní chování vyloučeného hráče soupeře, který při odchodu ze hřiště rozkopl kbelík s vodou. Ač sám jsem s některými rozhodnutími rozhodčího nesouhlasil (penalta na Honzu Brožka byla jasná a přesto nepísknutá), nemůžu proti tomu nic dělat a těžko to rozhodčí zvrátí. Zápas tímto chováním byl hodně pokažen a ač respektuji kvalitu našeho soupeře, tak bohužel, tímto degradoval svůj výkon a svůj image.

 

ZASTAVENÍ TŘETÍ - ZBRKLOST

 

TJ SOKOL DOLANY - FK KRALUPY 1901 3 - 0 (1 - 0)

 

Branky: 18. Brožek, 35. Morávek, 41. Brožek

 

Sestava: Hájek - Slapnička, Klička, Pokorný, Šenkýř - Brožek, Ovcharovič - Soukup, Morávek, Vlk - Ladislav (Jankovič, Suško, Gembitcki)

 

Matematika byla jasná, výhra o 4 góly nás posune do čela tabulky, výhra o tři branky pouze při 6 vstřelených brankách nás mohla také posadit na koně. Člověk míní a činí se, hráčům nelze upřít snaha. Každý hráč si sáhl na dno, a jeví se mi s odstupem jako super snaha trenéra Douši dát příležitost všem hráčům, kteří na turnaji byli.

 

V útoku s benjamínkem a nejmladším hráčem turnaje Martinem Ladislavem, v obraně s Matesem a v záloze s Betynou, v neposlední řadě chytající Fík. To vše změnilo od základu taktické manévry, které trenér Douša přichystal pro rozhodující zápas turnaje. První poločas byl hodně nervózní z naší strany, a i velké množství neproměněných šancí nás dostávalo do psychického stresu (zbytečně, protože jakýkoliv jiný výsledek než výhra za podmínek, které jsou zmíněny v předchozím odstavci znamenal cenné druhé místo, horší to být nemohlo). Vezměme to popořadě, již po deseti minutách vyslal za obranu krásným obloučkem z první Luky Jankovič Bróžu, který ze skluzu zamířil pod brankářem do branky. Všudybyl obránce však míč vykopl z prázdné branky. O pár minut později Daff po krásné kolmici postupoval do pokutového území a jeho projektil se odrazil od tyče ven. Off pro změnu z hranice vápna tečovanou střelou orazítkoval břevno. Na druhé straně se po jednom z mála brejků zastřeloval osamocený domácí útočník do tyče a odražený míč poslal kamsi do horní sítě... Naštěstí jsme se dočkali, když Honza Brožek ve vápně rozvlnil síť technickou střelou po zemi k tyči. Druhý poločas byl z naší strany znovu o dost kvalitnější, přesto taky o dost vyhecovanější. Začalo se hrát tvrději, a začali jsme vyhrávat osobní souboje. Stáhli jsme hru na tři obránce a začali více tlačit, výsledkem byla ukázková akce po ose Bróža - Daff - Mori s pohodovou koncovkou. Vzali jsme míč a začali hrát ještě více dopředu. Třetí branku jsme vstřelili po standardní situaci - po rohu, který Bróža uklidil hlavou do branky. Náš tlak gradoval, ale tím jsme nabízeli našemu soupeři rychlé brejky. U soupeře se zastavím, předvedl sympatický výkon, který jen ukazuje, že se s Kralupami bude muset v budoucnu počítat. Tým je perspektivní, mladý a musím říci, že fotbalové kvality má nesporné. Přesto zjevně zatím chybí zkušenosti z podobných zápasů v této věkové kategorii. Vraťme se do centra dění, střela Matese málem přerazila tyč, neuvěřitelný nápor - poslední zbytky sil, které jsme vrhli do útoku, to vše záviselo na jedné jediné proměněné šanci. Neujala se ani střela Betyny, kterou pohotově zlikvidoval brankář Kralup, ani střela Daffa, která těsně míjela pravou tyč hostující branky. Za zmínku pak stojí ještě červená karta pro Tomáše, který jako poslední instance hasil brejk. Na druhé straně pak málem skončila v brance střela hostů, která o drn skočila na tyč, ale to bylo už vše, co se v tomto zápase přihodilo...

 

VÝSLEDKY TURNAJE

 

SOKOL DOLANY - PTZ VIKTORIA NELAHOZEVES 5:0 (1:0)

FK KRALUPY 1901 - SKK HOVORČOVICE 0:6 (0:3)

SKK HOVORČOVICE - SOKOL DOLANY 1:1 (0:1)

PTZ VIKTORIA NELAHOZEVES - FK KRALUPY 1901 3:1 (2:0)

SKK HOVORČOVICE - PTZ VIKTORIA NELAHOZEVES 4:2 (1:0)

SOKOL DOLANY - FK KRALUPY 1901 3:0 (1:0)

 

POŘADÍ JMÉNO TÝMU BILANCE SKÓRE BODY
1. SKK HOVORČOVICE 2 - 1 - 0 11 : 3 7
2. TJ SOKOL DOLANY 2 - 1 - 0 9 : 1 7
3. PTZ NELAHOZEVES 1 - 0 - 2 5 : 10 3
4. FK KRALUPY 1901 0 - 0 - 3 1 : 12 0